Sporttaping
“Tapen kan sporters helpen te herstellen en nieuwe blessures te voorkomen.”
Tapen is een van de hulpmiddelen om belasting en belastbaarheid op elkaar af te stemmen. In de sport is de belasting immers grote dan de belastbaarheid van het weefsel. Daardoor loopt de sporter een (groter) risico om geblesseerd te geraken. Met een tape kan je de belastbaarheid vergroten. In de meeste gevallen moet de belasting worden aangepast. Voorafgaand aan het aanleggen van een tape wordt een functieonderzoek (gewricht, beweging, spierwerking) uitgevoerd. Belangrijk als leidraad…een bandage is geen wondermiddel, maar een hulpmiddel. De kracht van een tape zit hem vooral in het feit dat de functies van de beweging zoveel mogelijk worden gehandhaafd, zonder te overbelasten. Vandaar wij het tapen eerder zien als ‘functioneel tapen’, in tegenstelling tot het tapen bij EHBSO (eerste hulp bij sportongevallen). Net omwille van het functionele karakter dient de tape te worden aangepast aan de sporter (kracht, beweging en steun van het bewegingspatroon). Comfort, verwachtingen, testen van de tape, opbouw/afbouw van de tape, (beperkte) periode van dragen, frequentie, welke belasting, worden in nauw overleg met de sporter besproken.
Vaak als er gesproken wordt over “tapen” dan bedoelen veel mensen de conventionele witte niet elastische sporttape. Tapen omvat evenwel meer dan dat ….
Kinesiotaping
Kinesiotaping maakt deel uit van het zogeheten Medical Taping Concept, dat zijn basis vond ruim 40 jaar geleden, voornamelijk in Japan en Korea. Het is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. Aan de basis van die filosofie ligt het feit dat spieren niet alleen nodig zijn om te bewegen, maar ook bepalend zijn voor de bloed- en lymfedoorstroming.
Bij die techniek wordt gebruik gemaakt van een speciale tape.
De kinesiotape is rekbaar tot 150 % van de oorspronkelijke lengte. De tape activeert het zenuwstelsel en het algemeen circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen. Voor de meeste toepassingen van kinesiotape wordt gebruik gemaakt van de rekbaarheid ten opzichte van de huid. Wanneer de tape immers wordt aangebracht terwijl de huid op rek gebracht is, zorgt de tape ervoor dat de huid wat wordt opgeheven bij het ontspannen van de spier. Door een verbetering van de circulatie en een afname van de druk (meer ruimte = minder druk) ontstaat al snel pijndemping. Afhankelijk van de techniek van het aanleggen, wordt de tonus van de spieren beïnvloed. De richting van aanleggen beïnvloedt immers de mate van tonisatie (opspannen) of detonisatie (ontspannen) van de spier.
Klassieke Taping
De klassieke taping ondersteunt vooral gekwetste gewrichten. Vaak maakt men gebruik van deze techniek bij het behandelen van sporters en sportmensen met verstuikingen of minder stabiele en instabiele gewrichten. Wanneer bijvoorbeeld iemand zijn enkel verzwikt zal deze vaak ingetapet worden om een nieuwe verstuiking te voorkomen. De tape ondersteunt de ligamenten en kapsels van instabiele gewrichten en beperkt zo het overmatige of abnormale bewegen. Ook voor sporters kan het vaak nuttig zijn om gevoelige punten te laten intapen voor een belangrijke wedstrijd. Deze klassiek sporttape dient meteen na de wedstrijd verwijderd te worden om circulatieproblemen te vermijden.
Bij de klassieke sporttape is de functie gericht op het beperken van de pijnlijke bewegingen. De kinesiotape is daarentegen gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en stimulering van een correcte beweging doordat de tape de huid een stukje optilt. In tegenstelling tot gewone tape werkt kinesiotape dus voornamelijk bewegingsbevorderend, waar klassieke sporttape (vb bij een verzwikte enkel) eerder wordt aangebracht om beweging te beperken.